ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Τμήμα Χημικών Μηχανικών | Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Χημικών Μηχανικών | Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Newsletter - 3ο ΤΕΥΧΟΣ

Διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου ICB2023 στην Αθήνα

Με ιδιαίτερη επιτυχία έλαβε χώρα η διοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου ICB2023 (8th International Conference on Biorefinery and Biomanufacturing) στην Αθήνα την περίοδο 23-27 Ιουλίου 2023. Το συνέδριο ICB έχει γίνει ένα παραδοσιακό μέρος συνάντησης ερευνητών από όλο τον κόσμο προκειμένου να ανταλλάξουν ιδέες σχετικά με τις σύγχρονες εξελίξεις της έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της βιομάζας και της βιοενέργειας, ώστε να δημιουργηθούν νέες και να ενισχυθούν οι ήδη υπάρχουσες επιστημονικές συνεργασίες.

 

Το συνέδριο διοργανώθηκε από κοινού από το Beijing University of Chemical Technology (BUCT), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) και το Πανεπιστήμιο Πατρών (ΠΠ). Στους διοργανωτές του συνεδρίου αλλά και ομιλητές συγκαταλέγονταν ο Καθ. Tianwei Tan, πρύτανης του BUCT καθώς και πρόεδρος της ένωσης ανανεώσιμης ενέργειας της Κίνας (CRES), ο Καθ. Θεόδωρος Θεοδουλίδης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), η Καθ. Μαρία Γούλα του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΠΔΜ και ο Καθ. Ευάγγελος Παπαδάκης του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στους επίσημους ομιλητές (plenary speakers) συγκαταλέγονταν ο Καθ. Volker Wendisch (Πανεπιστήμιο του Bielefeld, Γερμανία) ο Δρ. Γεράσιμος Λυμπεράτος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), ο Καθ. Tianwei Tan, ο Καθ. Διονύσιος Βλάχος (Πανεπιστήμιο του Delaware, ΗΠΑ), ο Καθ. Sang Yup Lee (Κορεαν Ινστιτθτε οφ Σψιενψε ανδ Τεψηνολογυ, KAIST) και ο Καθ. Anping Zeng (Πανεπιστήμιο του Westlake, Κίνα). Στους προσκεκλημένους ομιλητές συγκαταλέγονταν επίσης αρκετοί ερευνητές υψηλού κύρους συμπεριλαμβανομένων των Καθηγητών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών ΠΔΜ Ζαχαρία Φροντιστή και Κωνσταντίνου Καλογιάννη, των Καθηγητών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΠΔΜ Σαββα Δουβαρτζίδη και Γεωργίου Μαρνέλλου καθώς και της Καθ. Κυριακής Πολυχρονοπούλου από το Πανεπιστήμιο του Khalifa (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). 

Συνολικά το συνέδριο είχε 178 συμμετέχοντες από 22 διαφορετικές χώρες του κόσμου, 74 προφορικές παρουσιάσεις εργασιών από τις οποίες οι 6 δόθηκαν από επίσημους ομιλητές (plenary speakers) και οι 39 από προσκεκλημένους ομιλητές και 64 αναρτημένες παρουσιάσεις εργασιών (posters).

Στο πρόγραμμα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε επίσης συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για μελλοντικές συνεργασίες και υπεγράφη διακήρυξη προώθησης διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της βιομάζας και βιοενέργειας.

Στις κοινωνικές εκδηλώσεις του συνεδρίου συγκαταλέγονταν εναρκτήρια εκδήλωση στο μουσείο Μπενάκη, επίσημο δείπνο στο εστιατόρια Στροφή και την τελευταία μέρα ημερήσια εκδρομή στα νησιά του Αργοσαρωνικού Ύδρα, Πόρος και Αίγινα.

Βράβευση Υπ. Διδακτόρων του Τμήματος Χημικών Μηχανικών ΠΔΜ σε διεθνές συνέδριο

 Στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου ICB2023 (8th International Conference on Biorefinery and Biomanufacturing) στην Αθήνα την περίοδο 23-27 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκαν απονομές βράβευσης αναρτημένων παρουσιάσεων (poster award) δύο υπ. διδακτόρων του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΠΔΜ, συγκεκριμένα του κ. Αναστασίου Τσιότσια (Επιβλέπουσα: Καθ. Μαρία Α. Γούλα) και της κ. Αγγελικής Λάτσιου (Επιβλέπων: Α. Καθ. Ζαχαρίας Φροντιστής).

Στην περίπτωση του κ. Αναστασίου Τσιότσια η αναρτημένη παρουσίαση είχε τίτλο: “CO2 methanation over Ni/Pr-CeO2 catalysts prepared via co-precipitation” σχετικά με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Khalifa (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και του πανεπιστημίου της Σαραγόσα (Ισπανία). Η εργασία διαπραγματευόταν την ανάπτυξη νέων καταλυτικών συστημάτων μεθανοποίησης του CO2 με ενεργή φάση Ni υποστηριζόμενη σε υποστρώματα τροποποιημένης δημητρίας (Pr-CeO2) που παρασκευάστηκαν με διαφορετικές μεθόδους συγκαταβύθισης.

Στην περίπτωση της κ. Αγγελικής Λάτσιου η αναρτημένη παρουσίαση είχε τίτλο: “CO2 hydrogenation at high pressure over Rh-based catalysts prepared via modified wet impregnation” σχετικά με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το τεχνολογικό πανεπιστήμιο του Delft (Ολλανδία). Η εργασία διαπραγματευόταν την ανάπτυξη νέων καταλυτικών συστημάτων με ενεργή φάση το Rh που εισήχθη σε διάφορα υποστρώματα (SiO2, TiO2, CeO2) μέσω τροποποιημένου εμποτισμού (EDF) για την υδρογόνωση του CO2 σε αλκοόλες υπό συνθήκες υψηλής πίεσης.

Αξίζει επίσης να γίνει αναφορά και στη βράβευση της αναρτημένης εργασίας της κ. Πηνελόπης Φαλάρα με τίτλο: “Carbon-dots titanium dioxide nanocomposites for photocatalytic hydrogen production via organic compound decomposition” όπου συν-συγγραφέας είναι η Επίκουρη Καθηγήτρια του τμήματος Χημικών Μηχανικών ΠΔΜ Μαρία Αντωνιάδου. Η εργασία είχε θέμα τη χρήση νανοσύνθετων υλικών που αποτελούνται από κβαντικές τελείες άνθρακα και οξειδίου του τιτανίου ως φωτοκαταλύτες για τη φωτοκαταλυτική παραγωγή υδρογόνου μέσω της αποσύνθεσης οργανικών ενώσεων.

Συνεπώς συνολικά, από τις 5 βραβεύσεις αναρτημένων παρουσιάσεων του συνεδρίου, στις 3 από αυτές συμμετείχαν μέλη του τμήματός Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Εκτίμηση Παρουσίας Αρσενικού και Λοιπών Ρυπαντικών Παραμέτρων στα Υπόγεια και Επιφανειακά Υδατικά Συστήματα σε Περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας - Αποτύπωση Υδρογεωλογικών Συνθήκων

Καθ. Έλσα Αμανατίδου

Στο πλαίσιο του έργου «Εκτίμηση Παρουσίας Αρσενικού και Λοιπών Ρυπαντικών Παραμέτρων στα Υπόγεια και Επιφανειακά Υδατικά Συστήματα σε Περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας - Αποτύπωση Υδρογεωλογικών Συνθήκων» πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2023 η  2η και τελευταία φάση των εργασιών πεδίου του έργου η οποία περιλάμβανε: σταθμημετρήσεις , δειγματοληψίες υπογείων & επιφανειακών υδατικών δειγμάτων, ιχνηθετήσεις και δοκιμάστηκες αντλήσεις στη περιοχή μελέτης.

 Οι εργασίες πεδίου ολοκληρώθηκαν το Σεπτέμβριο του  2023 με την πραγματοποίηση πειραμάτων διήθησης και δειγματοληψιών στερεών δειγμάτων (Ιζήματα και εδάφη).

Συμμετοχή σε Επιστημονικές Εκδηλώσεις

H Επικ. Καθηγήτρια του Τμήματος μας, Δρ Ιωάννα Βασιλειάδου συμμετείχε στη Διοργάνωση διεθνών επιστημονικών εκδηλώσεων ως μέλος οργανωτικής επιτροπής (Management Committee) της Δράσης COST Fundamentals and applications of purple bacteria biotechnology for resource recovery from waste, (COST action (CA21146) – PURPLEGAIN)

  • 2nd International Workshop on Resource recovery from waste and wastewater and downstream procedures for PPB biomass 6th July 2023, Madrid – Spain. https://purplegain.eu/2nd-workshop/
  • 3rd International Workshop on Sustainability assessment of multiple PPB process chains and recovered resources to support market penetration and social acceptance, 4th September 2023, Delft – Netherlands.  https://purplegain.eu/3rd-workshop/

Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος μας συμμετείχαν στην 3ήμερη εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Rey Juan Carlos (Τμήμα Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας) στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ - Staff Mobility For Training για την περίοδο από 5 Ιουλίου 2023 έως 7 Ιουλίου 2023.

Επίσκεψη και διάλεξη στελεχών της Helleniq Energy – Ελληνικά Πετρέλαια.

Κώστας Καλογιάννης

Με ιδιαίτερη επιτυχία έλαβαν χώρα οι διαλέξεις της εταιρείας Helleniq Energy – Ελληνικά Πετρέλαια στο αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης ΖΕΠ Κοζάνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τη Παρασκεύη 01/12/2023 και Πέμπτη 07/12/2023 στις 11:00.

Η διάλεξη έγινε στα πλαίσια του μαθήματος Βιομηχανικές Χημικές Τεχνολογίες του Τμήματος Χημικών Μηχανικών και αφορούσε στις διεργασίες των σύγχρονων διυλιστηρίων. Η διάλεξη επικεντρώθηκε σε μία σύνοψη του διαγράμματος ροής και των πολλαπλών διεργασιών και προϊόντων των διυλιστηρίων καθλως και στις προκλήσεις του μέλλοντος και το όραμα της εταιρείας για τη δημιουργία ενός διυλιστηρίου μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος και στην ανάπτυξη προϊόντων και διεργασιών στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας.

Οι διαλέξεις δόθηκαν από τους  κ. Βαγγέλης Δεμένεγας, Χημικό Μηχανικό ΕΜΠ – ΜΒΑ, Διευθυντή Ολιστικής Ασφάλειας, Εκπαίδευσης & Μετεξέλιξης Διυλιστηρίων, κυρία Δήμητρα Κολοκοτσά, Χημικό Μηχανικό ΕΜΠ, με μεταπτυχιακές σπουδές διδακτορικό τίτλο στην Ενέργεια: DEA INSPG, PhD AUA, κάτοχο ALBA P MBA, επικεφαλής της Διεύθυνσης R&D, Ανταγωνιστικότητας και Νέων Τεχνολογιών και κ. Αθανάσιο Στεφανάκη, Χημικό Μηχανικό ΕΜΠ, pΜΒΑ (ALBA) και σύμβουλο της Γενικής Δ/νσης Διυλιστηρίων με εμπειρία 35 ετών στα θέματα ορυκτών και εναλλακτικών καυσίμων, προγραμματισμού, ελέγχου διεργασιών, ενέργειας,

Τη διάλεξη παρακολούθησαν φοιτητές του τμήματος Χημικών Μηχανικών, ενώ είχαν και την ευκαιρία να συζητήσουν με τα στελέχη της εταιρείας τόσο για τις παραγωγικές διαδικασίες και τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας όσο και για τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι νέοι μηχανικοί στον επαγγελματικό στίβο.

Τέλος, έγιναν συζητήσεις μεταξύ των μελών ΔΕΠ του τμήματος Χημικών Μηχανικών και των στελεχών της εταιρείας πάνω στους τρόπους συνεργασίας και συνέργειας μεταξύ του πανεπιστημίου και της εταιρείας HELLENiQ ENERGY ώστε να επωφεληθούν τόσο ο ακαδημαικός όσο και ο βιομηχανικός τομέας της χώρας.

Η εταιρεία HELLENiQ ENERGY, γνωστή μέχρι και πρόσφατα ως ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, είναι ένας κορυφαίος ενεργειακός Όμιλος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 1998 και δραστηριοποιείται σε 6 χώρες, με χαρτοφυλάκιο που εκτείνεται σε όλη την ενεργειακή αλυσίδα αξίας.

Επίσκεψη και διάλεξη στελεχών της ΤΙΤΑΝ Α.Ε.

Κώστας Καλογιάννης

Η διάλεξη έγινε στα πλαίσια του μαθήματος Βιομηχανικές Χημικές Τεχνολογίες του Τμήματος Χημικών Μηχανικών και αφορούσε στις διεργασίες παραγωγής τσιμέντου. Η διάλεξη κάλυψε πολλές ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες όπως η εφοδιαστική αλυσίδα της βιομηχανίας, από τις πρώτες ύλες μέχρι τα τελικά προϊόντα, οι διεργασίες του διαγράμματος ροής της βιομηχανικής παραγωγής και οι προκλήσεις του μέλλοντος όσον αφορά στην ανάπτυξη προϊόντων και διεργασιών στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας.

 

 

 

 

 

Η διάλεξη δόθηκε από τον κ. Νεοκλή Μανάρη (Προϊστάμενος Ποιοτικού Ελέγχου του εργοστασίου Θεσσαλονίκης) μαζί με την κα Λυκοκώστα Θεοδώρα (Χημικός Μηχανικός). Οι φοιτητές είχαν και την ευκαιρία να συζητήσουν με τα στελέχη της εταιρείας για τις παραγωγικές διαδικασίες και τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας και για τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι νέοι μηχανικοί στον επαγγελματικό στίβο.

Τέλος, έγιναν συζητήσεις μεταξύ των μελών ΔΕΠ του τμήματος Χημικών Μηχανικών και των στελεχών της εταιρείας πάνω στους τρόπους συνεργασίας και συνέργειας μεταξύ του πανεπιστημίου και της εταιρείας ΤΙΤΑΝ ώστε να επωφεληθούν τόσο ο ακαδημαϊκός όσο και ο βιομηχανικός τομέας της χώρας, δύο βασικοί πυλώνες της ανάπτυξης και καινοτομίας της χώρας με ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία ειδικά σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία όπου λαμβάνει χώρα η ενεργειακή μετάβαση και η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης και ενεργειακής παραγωγής της περιοχής.

Ποια είναι η εταιρεία ΤΙΤΑΝ Η εταιρεία ΤΙΤΑΝ έχει εξελιχθεί σε διεθνή παραγωγό τσιμέντου και δομικών υλικών που εξυπηρετεί πελάτες σε περισσότερες από 25 χώρες σε όλο τον κόσμο, μέσω ενός δικτύου 14 εργοστασίων κλίνκερ-τσιμέντου και τριών μονάδων άλεσης τσιμέντου. Ο Όμιλος διαθέτει επίσης λατομεία, μονάδες έτοιμου σκυροδέματος και άλλες εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής και απασχολεί περίπου 5.400 εργαζομένους.

Απεγραφή    |   Manage your subscription   |   Προβολή online