ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Τμήμα Χημικών Μηχανικών | Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Χημικών Μηχανικών | Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Ενημερωτικό Δελτίο - Τμήμα Χημικών Μηχανικών

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Hμερίδα με τίτλο «Ενέργεια – Περιβάλλον –Διαχείριση κρίσεων κατά την ενεργειακή μετάβαση»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή  9 Δεκεμβρίου 2022, στο Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής στην ΖΕΠ, η ημερίδα με τίτλο «Ενέργεια – Περιβάλλον –Διαχείριση κρίσεων κατά την ενεργειακή μετάβαση», στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Ενεργειακές Επενδύσεις και Περιβάλλον».

Την έναρξη των εργασιών πραγματοποίησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ Θ.Θεοδουλίδης, ενώ τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος καθηγητής Κωνσταντίνος Τσανακτσίδης.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο κ Α.Κεζάς Διπλωμάτης, Σύμβουλος Πρεσβείας, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη , η Ε. Τσουκαλίδου ΔΕΣΦΑ ΑΕ Department Manager Benchmarking, Cost Control & Technical Training Center, Ι. Μπακούρος, Καθηγητής Διευθυντής Ινστιτούτου Πολιτικής προστασίας, ο Γ.Τοπαλίδης, μέλος Δ.Σ. ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΕ

Η ημερίδα αναπτύχθηκε σε θεματικές ενότητες που κάλυπταν  ζητήματα όπως η  ενεργειακή πολιτική ΔΕΣΦΑ, οργάνωση Πολιτικής Προστασίας.. αξιολόγηση Περιβαλλοντικών Δεικτών, οικοσυστήματα και μετάβαση, επιχειρηματικότητα και εκπαίδευση, κλιματική αλλαγή. Βασικός στόχος του μεταπτυχιακού προγράμματος η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη συνεργασιών στον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό χώρο

Οι θεματικές ενότητες παρουσιαστήκαν από του ομιλητές, Ν Τσοχατζίδης Δρ. Χημ. Μηχανικός, MBA, Ν.Μονέος Χημ. Μηχανικός, MBA, Βαγγέλης Κατσαρός, Δέσποινα Καντελερ Υπ. Διδάκτορες Πανεπιστήμιο ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, Τοπαλογλου Ελευθέριος Αν Καθηγητής Πανεπιστήμιο ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, Σ. Θεοφανιδης Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Χημικών Μηχανικών. Ιδιαίτερη θέση είχε η παρέμβαση του Χαράλαμπου Βασιλειάδη – Καθηγητή στο Columbia University.

Μετά τη λήξη της ημερίδα έγινε συζήτηση και  εξαγωγή των τελικών συμπερασμάτων.

Ημερίδα παρουσίασης αποτελεσμάτων ερευνητικού έργου

Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του έργου «ΕΝΘΥΛΑΚΩΣΗ ΒΙΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΝΑΝΟΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: α)ΒΙΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ β)ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ γ) ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ», πραγματοποιήθηκε ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022, Ώρα 11:00 στο Πνευματικό κέντρο Πτολεμαΐδας.

 

Hμερίδα ερευνητικού έργου

Πραγματοποιήθηκε εναρκτήρια ημερίδα για την παρουσίαση του έργου «Εκτίμηση Παρουσίας Αρσενικού και Λοιπών Ρυπαντικών Παραμέτρων στα Υπόγεια και Επιφανειακά Υδατικά Συστήματα σε Περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας - Αποτύπωση Υδρογεωλογικών Συνθήκων», την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 11:00 π.μ. στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας.

ΕΚΡΟΕΣ

Ολοκλήρωση διδακτορικής Διατριβής

Ολοκληρώθηκε η διδακτορικής Διατριβής με αντικείμενο τη «Χρήση του κυανοβακτηρίου Synechococcus elongatus PCC 7942 στην επεξεργασία και αξιοποίηση υγρών αποβλήτων».

Βραβείο καλύτερης παρουσίασης

Η παρουσίαση της επιστημονικής εργασίας Furniko Flour: An Emblematic Traditional Food of Greek Pontic Cuisine από τον υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματος Χημικών Μηχανικών κον Αχιλλεύ Κεραμάρη στο διεθνές συνέδριο ICTFTCP 2022: XVI. International Conference on Traditional Foods and Traditional Cooking Procedures, απέσπασε το βραβείο καλύτερης παρουσίασηςΠερισσότερα…

 Συγχαρητήρια Αχιλλέα!!!

 

International Conference on Environmental Design

Συμμετοχή μελών του τμήματος στο “3rd International Conference on Environmental Design, ICED2022, 22-23 October 2022, Hybrid (Athens, Greece and Virtual)”, Τίτλος εργασίας: “The impact of solids retention time on Greenhouse Gases Emissions from biological wastewater treatment processes”.

 

Απανθρακοποίηση και μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή: ανάλυση για μια αειφόρο μετάβαση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπήρξε για πολλές δεκαετίες ο ενεργειακός πυρήνας της Ελλάδας συμβάλλοντας σημαντικά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λιγνίτη.  Ο λιγνίτης όμως δεν συγκαταλέγεται στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πηγή παραγωγής ενέργειας στο πλαίσιο του European Green Deal, με βαθιές επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής. Σε μια μεταλιγνιτική εποχή η Δίκαιη Μετάβαση απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό για την ελαχιστοποίηση των κοινωνικών, οικονομικών και ενεργειακών προβλημάτων και την μεγιστοποίηση της παραγωγής ενέργειας με βιώσιμο τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό δημοσιεύτηκε πρόσφατα εργασία στην οποία γίνεται ανάλυση στα δυνατά σημεία, στα αδύναμα σημεία, στις ευκαιρίες και στις απειλές (SWOT) σε όλους τους τομείς που επηρεάζονται, σε συνδυασμό με την εξέταση του βαθμού ικανοποίησης των ενεργειακών προτεραιοτήτων της ΕΕ.

Η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε επιτρέπει έναν στρατηγικό σχεδιασμό δίκαιης μετάβασης για την ελαχιστοποίηση των κοινωνικών, οικονομικών και ενεργειακών προκλήσεων μεγιστοποιώντας παράλληλα τη βιώσιμη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και συμβάλλοντας στην εφαρμογή της διακυβέρνησης της Ενεργειακής Ένωσης και των δράσεων για το κλίμα.

Αναλυτικά...

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ

  • Προκήρυξη μιας (1) θέσης ερευνητή στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών για τη διεξαγωγή μεταδιδακτορικής έρευνας με τίτλο «Παραγωγή βιο-υδρογόνου βασισμένη σε καλλιέργειες κυανοφυκών με χρήση υγρών αποβλήτων ως υπόστρωμα». Περισσότερα... 
  • Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη Εντεταλμένων Διδασκόντων για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023. Περισσότερα…

Υπεύθυνος σύνταξης: Βασίλης Ευαγγελόπουλος, Λέκτορας ΤΧΜ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24610 68125

Email: vevagelopoulos

Unsubscribe   |   Manage your subscription   |   View online