Οι φοιτητές/τριες του Τμήματος Χημικών Μηχανικών στο πλαίσιο των σπουδών τους υποχρεούνται στο 10ο εξάμηνο των σπουδών τους να εκπονήσουν διπλωματική εργασία. Η διαδικασία, οι οδηγίες και τα σχετικά έντυπα είναι αναρτημένα στην παρακάτω ιστοσελίδα:
Δικαίωμα υποβολής της σχετικής αίτησης (ΕΝΤΥΠΟ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΔΕ) έχουν οι φοιτητές/τριες του 5ου έτους και πάνω που χρωστούν μέχρι 8 μαθήματα το πολύ, την οποία αποστέλλουν στη Γραμματεία του Τμήματος με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (στο chemeng@uowm.gr), στην αρχή του 10ου εξαμήνου των σπουδών τους (Φεβρουάριο). Οι φοιτητές/τριες έρχονται σε επαφή με τους διδάσκοντες / τις διδάσκουσες του Τμήματος για την επιλογή του θέματος της διπλωματικής εργασίας. Ο διδάσκων/η διδάσκουσα (επιβλέπων/ουσα) προτείνει και τα άλλα δυο μέλη της εξεταστικής επιτροπής. Επιβλέπων/ουσα έχει τη δυνατότητα να είναι και έκτακτος διδάσκων / έκτακτη διδάσκουσα του Τμήματος, με την προϋπόθεση ότι η επίβλεψη θα γίνει σε συνεργασία (συνεπίβλεψη) με μέλος ΔΕΠ του Τμήματος.
Παρουσιάσεις των διπλωματικών εργασιών πραγματοποιούνται μετά το πέρας των εξεταστικών περιόδων (τέλος Φεβρουαρίου, τέλος Ιουνίου – αρχές Ιουλίου, τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου).
Συχνά ανακοινώνονται θέματα για διπλωματικές εργασίες από τους διδάσκοντες / τις διδάσκουσες του Τμήματος, τις οποίες οι φοιτητές/τριες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν.
Στο πλαίσιο αυτό διατίθενται οι παρακάτω διπλωματικές εργασίες:
- Τεχνοοικονομική μελέτη τεχνολογιών αξιοποίησης υπολειμματικής βιομάζας προς παραγωγή υλικών άνθρακα στα πλαίσια του βιοδιυλιστηρίου
- Παραγωγή υλικών άνθρακα για χρήση σε εφαρμογές παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας
- Σύνθεση, χαρακτηρισμός και αξιολόγηση στερεών καταλυτών υποστηριζόμενων σε ενεργούς άνθρακες
- Παραγωγή βιοεξανθρακωμάτων και ενεργών ανθράκων από κλάσματα λιγνίνης
- Μελέτη επεξεργασίας και αξιοποίησης παραπροϊόντων της προκατεργασίας λιγνοκυτταρινούχου βιομάζας μέσω αναερόβιων και αερόβιων βιοχημικών διεργασιών
- Νανοκαταλύτες για αναγωγή του CO2προς CO, CH4 και ελαφριές ολεφίνες
- Ηλεκτροχημική οξείδωση ανθεκτικών ρύπων στην υδατική φάση
- Μελέτη της φωτο-οξείδωσης φαρμακευτικών ενώσεων
- Ανάπτυξη και ηλεκτροχημικός χαρακτηρισμός ημιαγώγιμων υλικών για χρήση τους ως φωτοκαταλυτες.
- Φωτοηλεκτροχημικη διάσπαση αλκοολών με ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
- Φωτοκαταλυτική παραγωγή υδρογόνου με χρήση ΤΜΟs.
- Βελτιστοποίηση βιομηχανικών στελεχών μικροφυκών για την παραγωγή πολλαπλών προηγμένων βιοκαυσίμων στα πλαίσια βιοδιυλιστηρίων 3ης γενιάς.
- Σχεδιασμός και προσομοίωση φωτο-αντιδραστήρων συνεχούς ροής
- Μελέτη βελτιστοποίησης διεργασίας ενεργού ιλύος για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων υψηλής συγκέντρωσης σε αζωτούχες ενώσεις, μέσω συγκαλλιέργειας φωτοτροφικών ειδών σε βιοαντιδραστήρες
Παρακαλούνται οι φοιτητές/τριες που ενδιαφέρονται για τις παραπάνω διπλωματικές εργασίες να επικοινωνήσουν με τον κ. Κωνσταντίνο Καλογιάννη και την κα Μαρία Αντωνιάδου.