Χαιρετισμός Προέδρου

Τμήμα Χημικών Μηχανικών

Αγαπητοί φοιτητές

Σας καλωσορίζουμε στο τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έχουν περάσει σχεδόν 130 χρόνια από τότε που δημιουργήθηκε το πρώτο πρόγραμμα σπουδών χημικής μηχανικής. Πολλοί επιφανείς άνδρες της εποχής επέκριναν την ανάγκη για την νέα τότε ειδικότητα. Στις μέρες μας αρκετά χρόνια μετά κανείς δεν διαφωνεί ότι η χημική μηχανική είναι ένας κλάδος με μια μοναδική ολιστική προσέγγιση και τεράστιο εύρος που εκτείνεται και πέρα από την παραδοσιακή χημική βιομηχανία και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αντικείμενα όπως η μηχανική διεργασιών, η βιοχημική μηχανική- βιοτεχνολογία και η μηχανική τροφίμων, η τεχνολογία των υλικών και η  νανοτεχνολογία, η ανάπτυξη νέων εναλλακτικών μορφών ενέργειας και η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Το Τμήμα Χημικών Μηχανικών της πολυτεχνικής σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι το τέταρτο και νεότερο τμήμα χημικών μηχανικών της Ελλάδας. Στόχος του είναι να καλύψει σε επάρκεια όλα τα βασικά αντικείμενα της χημικής μηχανικής δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις νέες τεχνολογίες. Παράλληλα το τμήμα μας έχει έδρα τη Κοζάνη και την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έναν νομό με πολύ μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα λόγω της ύπαρξης και λειτουργία των μεγάλων μονάδων παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη που τροφοδοτούν με ηλεκτρικό ρεύμα ένα μεγάλο κομμάτι της
χώρας. Συνάμα υπάρχει η ανάγκη άμεσης μεταστροφής του αναπτυξιακού μοντέλου της περιοχής στην μετα λιγνιτική περίοδο που έχει ήδη φθάσει. Υπό αυτό το πρίσμα το τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
έχει να παίξει ένα πολύ ιδιαίτερο ρόλο στις γρήγορα μεταβαλλόμενες τοπικές αλλά και  διεθνείς συνθήκες ενώ παράλληλα πρέπει να εκπαιδεύσει και να εφοδιάσει τους μελλοντικούς μηχανικούς με τα απαραίτητα εφόδια ώστε να ακολουθήσουν μια επιτυχή καριέρα. Το τμήμα μας διαθέτει αξιόλογο εκπαιδευτικό δυναμικό, συμμετέχει σε ένα μεγάλο πλήθος τόσο εκπαιδευτικών όσο και ερευνητικών προγραμμάτων με χρηματοδότηση τόσο από εθνικούς όσο και από διεθνείς πόρους.
Οι φοιτητές μας στην κοπιαστική αυτή προσπάθεια θα έχουν πάντα συνοδοιπόρους τους καθηγητές τους αλλά και όλο το υπόλοιπο προσωπικό του τμήματος ώστε να τους παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια και συμβουλή.

Καλή μας αρχή!

Ο πρόεδρος του τμήματος

Αναπληρωτής Καθηγητής
Ζαχαρίας Φροντιστής