CV_pmitliagka_el
ΜΗΤΛΙΑΓΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Καθηγήτρια “Χημεία-Βιοχημεία”
Διευθύντρια του θεσμοθετημένου Εργαστηρίου Χημεία και Τεχνολογία Τροφίμων
Διευθύντρια του ΠΜΣ Ποιοτικός Έλεγχος Τροφίμων
Google Scholar
Scopus
Βιογραφικό
Σύντομο Βιογραφικό
Γραφείο: | ΓΠ2_4 ΖΕΠ |
Τηλέφωνο: | 2461056629 |
Email: | pmitliagka@uowm.gr |
Εκπαίδευση
Πτυχίο: | ΧΗΜΕΙΑ |
Μεταπτυχιακό: | |
Διδακτορικό: | ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ |
Συνοπτική περιγραφή
Η Δρ. Παρασκευή Μητλιάγκα είναι μέλος ΔΕΠ του τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με γνωστικό αντικείμενο: «Χημεία-Βιοχημεία». Φοίτησε στο Τμήμα Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπου και αποφοίτησε το 1989. Το 2007 αναγορεύτηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με γνωστικό αντικείμενο τη Βιολογική Χημεία. Υπήρξε μεταδιδακτορική υπότροφος στα εργαστήρια Ανοσολογίας και Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και για τρία έτη στο Department of NeuroOncology του MDA Anderson Cancer Center, University of Texas Medical School, Houston, Texas, USA. Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται εστιάζονται σε: Μόρια και μηχανισμοί που προκαλούν την αυτοάνοση καταστροφή των β-νησιδιοκυττάρων στον Διαβήτη τύπου Ι, Γονιδιακή θεραπεία για την αντιμετώπιση νεοπλασιών γλοιοβλαστώματος, Απόπτωση και μηχανισμοί πρόκλησής της, Αρωματικά φυτά και η χρήση τους στην τεχνολογία τροφίμων και την ιατρική, Επεξεργασία αποβλήτων βιομηχανιών τροφίμων υπό το πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, Βιοαποικοδομήσιμα υλικά, Ανάλυση και ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των τροφίμων. Υπολείμματα φυτοφαρμάκων και αφλατοξινών σε τρόφιμα. Αντιοξειδωτικές ενώσεις φυσικών εκχυλισμάτων και η παρουσία τους σε τρόφιμα και υποπροϊόντα τους. Το ερευνητικό της έργο αριθμεί 26 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κριτών, 62 ανακοινώσεις/πρακτικά συνεδρίων (με σύστημα κριτών). Οι εργασίες αυτές αριθμούν περισσότερες από 870 ετεροαναφορές και h index =10 (Scopus). Υπήρξε Προϊσταμένη του Τμήματος ΕΠΕΑΠ του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας(2006-2010), Διευθύντρια της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπονίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (2010-2012), μέλος του Συμβουλίου του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (2012- 2013) . Από το 2013 έως και το Νοέμβριο του 2017 θήτευσε ως Αναπληρώτρια Προέδρου Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρος της ΜΟΔΙΠ του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Υπήρξε μέλος του Συμβουλίου της ΑΔΙΠ από τον Ιούνη του 2018 μέχρι τον Ιανουάριο του 2020. Διατελεί Διευθύντρια του Διακρατικού ΠΜΣ στον Ποιοτικό Έλεγχο Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Τμήμα Χημικών Μηχανικών) και Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Τροφίμων του Plovdiv της Βουλγαρίας και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων (FOOD.IE LAB) του Τμήματος Χημικών Μηχανικών.
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Effect of Farming System and Season on Proximate Composition, Fatty Acid Profile, Antioxidant Activity, and Physicochemical Properties of Retail Cow Milk.Animals. DOI: 10.3390/ani13233637
Chemical composition, antioxidant profile and physicochemical properties of commercial non-cocoa- and cocoa-flavoured plant-based milk alternatives.European Food Research and Technology. DOI: 10.1007/s00217-023-04345-3
Variations in Composition, Antioxidant Profile, and Physical Traits of Goat Milk within the Semi-Intensive Production System in Mountainous Areas during the Post-Weaning to End-of-Lactation Period.Animals. DOI: 10.3390/ani13223505
A Comprehensive Analysis on Nutritional and Antioxidant Characteristics of a Traditional Roasted Maize Flour (Furniko) of Pontic Greeks: Comparative Study to Related Flour Products.Plant Foods for Human Nutrition. DOI: 10.1007/s11130-023-01078-2
Polyphenol Release from Wheat Bran Using Ethanol-Based Organosolv Treatment and Acid/Alkaline Catalysis: Process Modeling Based on Severity and Response Surface Optimization.Antioxidants. DOI: 10.3390/antiox11122457
Pontic Greek cuisine: the most common foods, ingredients, and dishes presented in cookbooks and folklore literature.Journal of Ethnic Foods. DOI: 10.1186/s42779-022-00117-8
Effects of Production Systems and Seasons on Retail-Goat-Milk Fatty-Acid Composition and Nutritional Indices in Greece.Animals. DOI: 10.3390/ani12172204
Μαθήματα 2023-2024
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ
(Κατάλογος μαθημάτων)
Γενικό διδακτικό έργο στο ΠΔΜ
ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
ΜΟΡΙΑΚΕΣ-ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ
ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ