ΧΑΡΙΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Επίκουρος Καθηγητής “Διεργασίες και Συστήματα για Ενεργειακές Εφαρμογές και Εναλλακτικά Καύσιμα”

Google Scholar
Scopus
Βιογραφικό
Σύντομο Βιογραφικό

Γραφείο: ΓΠ2_5 ΖΕΠ
Τηλέφωνο: 2461056617
Email: ncharisiou@uowm.gr

Εκπαίδευση

Πτυχίο:

Μεταπτυχιακό:

Διδακτορικό:

Συνοπτική περιγραφή

Ο Δρ Νικόλαος Χαρισίου είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) με γνωστικό αντικείμενο «Διεργασίες και Συστήματα για Ενεργειακές Εφαρμογές και Εναλλακτικά Καύσιμα». Είναι επίσης μέλος του Εργαστηρίου Εναλλακτικών Καυσίμων και Περιβαλλοντικής Κατάλυσης (Laboratory of Alternative Fuels and Environmental Catalysis, LAFEC).
Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Environmental Management and Sustainability του Manchester Metropolitan University (2000), κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στο πεδίο Environmental Engineering (2002) του Τμήματος Mechanical Engineering του University of Manchester και Διδάκτωρ στην Αξιοποίηση της Βιομάζας του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (2017).
Είναι συγγραφέας 86 εργασιών σε διεθνή περιοδικά με κριτές και υψηλό δείκτη απήχησης (με συνολικό άθροισμα Συντελεστών Απήχησης, Impact Factor, IF = 528.624 (Scopus) και μέσο όρο, IF/εργασία = 6.147) οι οποίες έχουν λάβει περισσότερες από 3327 αναφορές στο Scopus (συντελεστή Hirsch, h-index = 31) και 3977 αναφορές στο Google Scholar (h-index = 33). O Δρ. Ν. Χαρισίου επιπλέον έχει ένα μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων σε πρακτικά διεθνών (141) και Ελληνικών συνεδρίων (62), κατόπιν κρίσης. Επίσης είναι συγγραφέας δύο κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους (Wiley).
Οι ερευνητικές δραστηριότητες του Δρ. Ν. Χαρισίου εστιάζονται στην περιοχή της Ετερογενούς Κατάλυσης και, ειδικότερα, στη σύνθεση και το χαρακτηρισμό υλικών, την ανάπτυξη και μελέτη νέων καταλυτών, και την διερεύνηση του μηχανισμού καταλυτικών αντιδράσεων. Ο χαρακτηρισμός των καταλυτικών υλικών πραγματοποιείται με διερεύνηση της μορφολογίας και της δομής των υλικών (SEM, TEM, HR-TEM), μετρήσεις της ολικής και της εκτιθέμενης μεταλλικής επιφάνειας (μέθοδος ΒΕΤ, εκλεκτική χημειορόφηση αερίων), με δυναμικές τεχνικές προγραμματισμού θερμοκρασίας (TPR, TPO, TPD) και με φασματοσκοπικές μεθόδους (π.χ., FT-IR, Raman, XRD, XPS).

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις


.. DOI:

Μαθήματα 2023-2024

ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΙ

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ CO2
(Κατάλογος μαθημάτων)

Γενικό διδακτικό έργο στο ΠΔΜ


ΕΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΚΑΤΑΛΥΣΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ CO2

ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ