ΤΣΑΝΑΚΤΣΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Καθηγητής “Δυναμικές και Διαμορφωμένης Βιοργανικών ενώσεων στις τεχνολογίες αντιρρυπανσης”

Google Scholar
Scopus
Βιογραφικό
Σύντομο Βιογραφικό

Γραφείο: ΓΠ2_ ΖΕΠ
Τηλέφωνο:
Email: ktsanaktsidis@uowm.gr

Εκπαίδευση

Πτυχίο:

Μεταπτυχιακό:

Διδακτορικό:

Συνοπτική περιγραφή

Ο Τσανακτσιδης Κωνσταντίνος είναι μέλος ΔΕΠ του τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) (Καθηγητής) με γνωστικό αντικείμενο: Δυναμικές και Διαμορφωμένης Βιοργανικών ενώσεων στις τεχνολογίες αντιρρυπανσης.
Η κεντρική κατεύθυνση του ερευνητικού –επιστημονικού έργου είναι η Μελέτη και χρήση της δομής των Βιοργανικών ενώσεων στις Τεχνολογίες Αντιρρύπανσης.
Συγκεκριμένα μελετάται η δυνατότητα χρήσης της συμπεριφοράς των βιοργανικων ενώσεων που περιέχουν πολικές ομάδες ,( καρβοξυλικές , αμινο , φωσφορικές ) να αλληλεπιδρούν με τα μόρια νερού.
Η συμπεριφορά αυτή μελετήθηκε στα πλαίσια της διδακτορικής διατριβής και τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής προτείνονται για εφαρμογή σε αντιρρυπαντικές τεχνολογίες σε τομείς όπως τα υγρά καύσιμα, απορρυπαντικά, υγρά νοσοκομειακά απόβλητα, έτσι ώστε να καταστούν φιλικότερα προς το περιβάλλον κατά την χρήση τους.
Για το σκοπό αυτό έχουν επιλεγεί προς μελέτη ενώσεις όπως τα υδρόφιλα πολυμερή ( συνθετικά και φυσικά ) π.χ., θερμικό πολυασπαρτικό ανιόν, ΤΡΑ , resin (ρετσίνι ) από χαλέπειο Πεύκη, resin (ρετσίνι ) από Μαύρη Πεύκη, Μπεταίνη, Μακρομοριακές οργανικές ενώσεις , οργανικοί διαλύτες, αλλά και υλικά όπως ο ζεόλιθος.
Μελετήθηκε η ικανότητα των ενώσεων αυτών να αλληλεπιδρούν με τα μόρια του νερού, έτσι ώστε , σε προϊόντα όπως τα καύσιμα ( αποτελεί και το κυριότερο πεδίο εφαρμογής της ερευνητικής διαδικασίας ) να απομακρύνεται η υγρασία και να βελτιώνονται οι φυσικοχημικές τους ιδιότητες, ώστε κατά την καύση τους να προκαλούν λιγότερο ρυπαντικό φορτίο και να δίνουν μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση. Στα καύσιμα χρησιμοποιήθηκαν οι ενώσεις ΤΡΑ , RESIN, ΖΕΟΛΙΘΟΣ
Επίσης μελετήθηκε η χρήση της μπεταίνης στα απορρυπαντικά, ώστε εκεί που χρησιμοποιείται να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον μετά την χρήση τους, και η διαχείριση του συνολικού οργανικού φορτίου των υγρών νοσοκομειακών αποβλήτων ώστε να μην καθίστανται αυτά επικίνδυνα για το περιβάλλον.
Παρακάτω παρουσιάζεται επιγραμματικά η πορεία της ερευνητικής διαδικασίας ..
Ο κ. Τσανακτσίδης Κωνσταντίνος απέκτησε το πτυχίο του Χημικού από το αντίστοιχο τμήμα του Παναπιστημίου των Ιωαννίνων το 1990. Το 2004 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το ίδιο τμήμα με αντικείμενο << Μελέτη βαθμού ενυδάτωσης, και διαμορφωτικών και δυναμικών ιδιοτήτων Βιοοργανικών ενώσεων με τη χρήση ετεροπυρηνικού NMR 14N και 31P >>. Aπο το 2005 διορίστηκε ως Καθηγητής Εφαρμογών στο Τμήμα Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας οπου και εργαζεται σημερα ως καθηγητής. Παραλληλα εργάστηκε ως Χημικός Ερευνητής στο Ατομικό Εργαστήριο Παραγωγής Οικολογικών Προιόντων Καθαρισμού καθώς και στη Βιομηχανία στην Κοζάνη. Το διδακτικό του έργο περιλαμβάνει αυτοδύναμη διδασκαλία 15 ακαδημαϊκών ετών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
Το αντικείμενο του ερευνητικού πεδίου καλύπτει την μελέτη της επίδρασης των φυσικοχημικών ιδιοτήτων βιοργανικών, στη βελτιστοποίηση των ιδιοτήτων των παραγώγων πετρελαίου , μελέτη μείωση της υγρασίας στα υγρά καύσιμα, των απορρυπαντικών π.χ. μελέτη για την ευκολότερη αποικοδόμηση των απορρυπαντικών ουσιών μετα την χρήση τους , των υγρών νοσοκομειακών αποβλήτων π.χ. για την διαχείριση του συνολικού οργανικού φορτίου των υγρών νοσοκομειακών αποβλήτων , καθως και στη μελετη διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.
Ειδικοτερα στον τομέα αυτό, πηρε μερος στην εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για τον πρωτογενή τομέας στην περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας όπου και αναπτύχθηκε η ιδέα αξιοποίησης των κατάλληλων εδαφολογικών και κλιματικών συνθηκών στην περιοχή για την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών και ειδικά στο χώρο των αρωματικών φυτών. rosa damascene ( είδος τριαντάφυλλου ) στην περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας με στόχο την παραγωγή αρωματικών ελαίων ( ροδέλαιο ) , ροδόνερο, και γλυκό τριαντάφυλλου.
Στην διάρκεια της ερευνητικής δραστηριότητας αποκτήθηκαν εξειδικεύσεις στους τομείς
Τεχνική λήψης και ανάλυσης φασμάτων Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού
Τεχνική σύνθεσης και ποιοτικού ελέγχου ομογενοποιημένων προϊόντων καθαρισμού σε υγρή μορφή. Τεχνικές ποιοτικού ελέγχου φυσικοχημικών ιδιοτήτων προϊόντων πετρελαίου σύμφωνα με την διεθνή διαδικασία ελέγχου ASTM.
Έχει να παρουσιάσει πάνω από 70 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή έγκριτα περιοδικά και συνέδρια.
Επίσης συμμετείχε στην αξιολόγηση προτάσεων σε σχέση με την διαχείριση και αξιοποίηση του περιβάλλοντος στα πλαίσια εθνικών προγραμμάτων ενώ οργάνωσε την διδασκαλία προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης με αντικείμενο την διάθεση και επεξεργασία των νοσοκομειακών αποβλήτων.
Συνολικά έχει συμμετάσχει σε 8 ερευνητικά προγράμματα ως Επιστημονικός Υπεύθυνος, ενώ εχει συμμετάσχει σε 15 ως μελος της ερευνητικής ομάδας. Παράλληλα με την παραπάνω παρουσία συμμετείχε οργάνωση ημερίδων στα πλαίσια διεθνών προγραμμάτων και επισκέψεων σε ερευνητικά κέντρα.

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις


Methanol, a Plugin Marine Fuel for Green House Gas Reduction—A Review.Energies. DOI: 10.3390/en17030605

Sustainable Medical Waste Management Using an Intuitionistic Fuzzy-Based Decision Support System.Sustainability (Switzerland). DOI: 10.3390/su16010298

Sustainable Antioxidant Production for Hygienic Disinfection Using Bioextractants from Lavender and Oregano Distillation Process.Energies. DOI: 10.3390/en16227534

Measuring Eco-Efficiency of the Global Shipping Sector Based on an Energy and Environmental Approach: A Dynamic Slack-Based Measure Non-Oriented Model.Energies. DOI: 10.3390/en16196997

Optimal Bio Marine Fuel production evolutionary Computation: Genetic algorithm approach for raw materials mixtures.Fuel. DOI: 10.1016/j.fuel.2022.124232

Energy and Mineral Resources Exploitation in the Delignitization Era: The Case of Greek Peripheries.Energies. DOI: 10.3390/en15134732

A modern cloud based recycling system for smart cities.2021 10th International Conference on Modern Circuits and Systems Technologies, MOCAST 2021. DOI: 10.1109/MOCAST52088.2021.9493420

Μαθήματα 2023-2024

ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Ι

ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΙ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ
(Κατάλογος μαθημάτων)

Γενικό διδακτικό έργο στο ΠΔΜ


ΚΛΙΝΙΚΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ-Θ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΙ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ

ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Ι